Социалните мрежи в САЩ са на прицел на законодателите в последните седмици. Флорида прие закон, ограничаващ ползването на социалните мрежи за лица под 16 години.

Страната е и на крачка от забраната на TikTok, след като Конгресът поиска платформата да се отдели от китайския си собственик.

Деца под 14 години да нямат право да ползват социалните мрежи, е записано в закона, който беше подписан от губернатора на американския щат Флорида Рон Десантис по-рано тази седмица. Непълнолетните – на 14 и 15 години, могат да ползват социалните мрежи, но само при поискано разрешение от родителите. Платформите са длъжни да прекратят акаунтите на лица под 14 години.

Целта на закона, който влиза в сила от 1 юли тази година, е да защити децата от онлайн рисковете за психичното им здраве.

Поддръжниците твърдят, че законодателството ще спре вредните ефекти на социалните мрежи върху децата.

Критиците обаче твърдят, че мярката нарушава Първата поправка за свободата на словото, както и че родителите, а не управляващите, трябва да решават дали да ограничават децата си от социалните мрежи.

На този фон Долната камара на американския Конгрес прие законопроект, който изисква китайската фирма собственик на TikTok да продаде американските си активи на компанията в следващите шест месеца или приложението ще бъде блокирано в Съединените щати.

Опасенията на американските власти са, че чрез приложението китайското правителство има достъп до личните данни американците.

Сега предстои законопроекта да бъде гласуван и в Горната камара, това обаче може да се забави в следващите месеци, ако сенаторите го одобрят, то остава само да бъде подписан от президента Джо Байдън, който вече изрази подкрепата си за законопроекта.