В периода на бременност жената трябва да е особено внимателна и да прави всичко възможно да не се излага на риск от вирусни, бактериални, но и паразитни инфекции. Докато медиите често напомнят в есенно-зимния сезон от какво трябва да се пазим всички, много малко се говори за скритите рискове от хранителни зарази, които не само могат да увредят плода, но и да станат причина за прекъсване на бременност или спонтанен аборт.

Модерната кухня, привнесена от различни региони на света, е често изкушение за бременната жена, която е научена от своите, най-често баби, да хапне от всичко, което й се прииска, за да не й станело нещо. Какво точно? – митовете са разпростират твърде широко, за да обрисуват конкретна картина. И все пак – суши със сурова риба, морски деликатеси, сурови наденици и колбаси, месо raw, al dente, medium rare, са риск, който е по-добре да не поемате. Ето защо:

Паразити в месото

Едни от потенциалните паразити и червеи които могат да се открият в необработеното месо включват Toxoplasma gondii, Trichinella spp, Taenia solium. До какво могат да доведат те и как да ги избегнем?

Токсоплазмозата е заболяване, причинено от паразита Toxoplasma gondii. Този паразит се намира в различни видове животни и човек може да бъде заразен, ако консумира заразено месо, особено сурово или не добре приготвено, но може и да се зарази, ако средата е инфектирана, напр. от изпражненията на носещи паразита котки.

Важно е да се отбележи, че заразяването с Toxoplasma gondii може да премине дискретно, с много леки симптомн при част от носителите. За бременните жени обаче инфекцията може да бъде по-сериозна и да представлява риск за тях и за развиващия се плод. Освен преждевременно раждане и поднормено тегло на плода, Токсоплазмозата може да причини тежки вътреутробни увреждания, особено, ако майката се зарази по време на първия триместър на бременността, изразени във вродени дефекти на очите, слуховия апарат, мозъка и др. В случай на сериозна вътреутробна инфекция, бактерията може да причини глухота, слепота и забавяне в умственото развитие на детето.

Профилактиката от Токсоплазмоза включва избягване на консумацията на сурово или полу-сорово месо, регулярно миене на ръцете след досег с почва, котки или техните изпражнения.

Трихинелозата е заболяване, причинено от инфекция с паразитите от рода Trichinella, като най-често срещаният вирулентен вид е Trichinella spiralis. Трихинелозата се предава чрез консумация на сурово или недоготвено месо от инфектирани животни, по-специално от свинско месо.

Ефектите на трихинелозата по време на бременност включват: мускулни болки и отоци при бременната, но при тежко протичане на болестта, симптомите при плода могат да се изразят в нарушение на общата мускулна функция, мозъчни увреждания, преждевременно раждане и смърт на плода.

Предпазването от трихинелоза включва готвенето на месото до достатъчно висока температура, за да се унищожат ларвите на паразита. Месото е добре да се обработва до температура поне до 71 градуса Целзий, да се избягва консумацията на сурови салами, а ако приготвяте свинско месо, е добре да сте информирани за източника му; ако е домашно, да мине преди това проверка от ветеринар.

Свинската тения се причинява от глист Taenia solium. Заразяването на човека се осъществява при консумация на кулинарно недобре обработено месо, в което има цисти на тенията (от яйцата на тенията се излюпват ларви, които попадат в тъканите на гостоприемника – в случая прасета, и образуват цисти, които попадат в човека, който консумира месото необработено или не съвсем приготвено.) Цистите могат да се разпространят по кръвен път до различни органи и мускули, причинявайки Цистицеркоза – състояние, изключително опасно за бременните жени заради възможните ефекти на образуване на кистозни формации в мускулната тъкан, нервната система, водещи до двигателни и неврологични проблеми, вкл. припадък, главоболие и др.

Минавайки чрез кръвта в плацентата, плодът може да се зарази и това да доведе до мозъчни кисти, хидроцефалия, увреждани на очите и мускулни проблеми. Тези възможни вродени дефекти се дължат на влиянието на цистите на тенията върху развитието на бебето, особено ако инфекцията се случи по време на критичен период от бременността. Въпреки това, влиянието на инфекцията може да варира, и не всички бебета, чиято майка е била заразена, ще проявят тези усложнения.

Предотвратяването на инфекцията включва избягване на консумацията на сурово или недоготвено свинско месо, както и следване на санитарни и хигиенни практики в животновъдството и при приготвянето на храната.

Бактерии в месото

Салмонелата най-често се свързва с недоготвено птиче месо или яйца, но може да присъства и в други видове месо. Причинява се от бактерията Salmonella и води до симптоми като диария, стомашни болки и треска. Симптомите при бременната могат да доведат до преждевременно раждане

Въпреки че повечето шамове на Escherichia coli (E. coli) са безопасни, някои могат да предизвикат сериозни заболявания. Консумацията на сурово месо, включително месо, което може да бъде заразено с бактерията Escherichia coli представлява потенциален риск за бременните жени, защото някои шамове от E. coli могат да предизвикат инфекции и да имат сериозни последствия, както за тях, така и за развиващия се плод.

Е. coli може да присъства в суровото месо, особено ако то не е било правилно обработено или сготвено. Инфекциите с E. coli могат да причинят различни симптоми, включително диария, болки в стомаха и дехидратация.

По отношение на въздействието върху плода в утробата, инфекцията с E. coli по време на бременност може да доведе до следните последствия: преждевременно раждане, по-ниско тегло на бебето, както и различни проблеми свързани с развитието на бебето, вкл. проблеми със сърдечната, бъбречната или централната нервна система.

Поради тези рискове, бременните жени се насърчават да избягват консумацията на сурово и недоготвено месо, както и други потенциално рискови храни като сурови яйца и необработени млечни продукти.

Campylobacter е бактерия, която може да причини инфекции в човешкия организъм, известна като кампилобактериоза. За бременните жени и развиващите се в утробата им плод, инфекцията с Campylobacter може да предизвика сериозни проблеми.

Заразяването с Campylobacter обикновено става чрез консумация на недоготвени или заразени храни, особено месо (предимно пилешко), необработени млечни продукти, сурови яйца и недостатъчно пречистени водни източници. Контактът със заразени животни – домашни и селскостопански, също може да представлява риск за заразяване.

Рискът при бременните жени се изразява в стомашно-чревни симптоми – диария, болка в стомаха, гадене и дехидратация и може да доведе до преждевременно раждане.

Campylobacter може да премине през плацентата и да зарази плода, което да доведе до респираторни проблеми.

Listeria monocytogenes е бактерия, която може да предизвика сериозна инфекция, наречена листериоза, особено при бременни жени и лица със заболявания на имунната система.

Както при другите бактерии, контактът с Listeria и възможността за инфекция се увеличава при консумация на заразени храни. Листерия може да се намери в различни продукти, включително сурови меса, суши, необработени млечни продукти и сирена. Този вид бактерии може да преодолява ниски температури и да се размножава дори в хладилни условия.

Бременните жени са по-уязвими от листериоза, защото имунната им система е подложена на промени по време на бременността, което прави трудна борбата с инфекции. Инфекцията може да увеличи риска от преждевременно раждане. Ако тя се предаде на бебето по време на раждането, това може да доведе до сериозни усложнения и инфекции при новороденото. В редки случаи листериозата може да доведе до аборт или мъртвородено дете.

Регулация на храните

В различните страни съществуват системи за контрол и проверка на безопасността на храните, включително на месото. Здравните инспекции и регулаторните органи обикновено играят ключова роля в този процес. Те установяват стандарти за производство, обработка и търговия с храни, както и следят за това дали производителите и търговците се придържат към тези стандарти.

В процеса на проверка и инспекция на месото се следят различни аспекти, включително наличие на паразити, бактерии и други потенциални рискове за здравето на хората. Съответните стандарти обикновено изискват готвене или обработка на месото по начин, който унищожава или намалява значително риска от паразитни или бактериални инфекции.

Въпреки строгия контрол обаче не може да се гарантира, че всички храни са напълно безопасни, особено домашно приготвените. Отговорността остава наша, лична.