Още от 90-те насам Уил Смит се доказва като една от най-известните личности в шоу бизнеса. Кариерата му започва и стига до големи висоти още преди да е навършил 18 години, а днес е един от най-влиятелните хора в Холивуд по ред различни причини. Пътят му към върха е труден, но той има достатъчно амбиция, за да го покори.

Роден на 25 септември 1968 г. във Филаделфия, Уил преминава през трудно детство. Родителите му били строги и амбициозни, особено баща му, който не приемал никаква форма на провал. Често посягал на майка му, което оставило трайна следа върху психиката на актьора. Това да бъде добър във всичко се превърнало не просто в амбиция, а в начин на оцеляване. Родителите му се разделят, още когато е на 13 години, но официално се развеждат чак през 2000 г.

Младият Смит започва да рапира на 12 години. Баба му открива тетрадката му с текстове на песни, които съдържали всички псувни, които използвал. Казала му, че това не отива на интелигентни хора, така че по-добре да покаже именно тази интелигентност чрез песните си. Уил споделя, че това му повлиява да не използва ругатни в музиката си.

От 1985 г. до 1992 г. е част от дуото DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince, което се превръща в първата му стъпка по алеята на славата. Дуетът издава няколко албума, от които повечето са успешни. Дори успява да спечели награда “Грами”.

Първият му опит в актьорското майсторство е през 1990 г., когато участва в ситкома “The Fresh Prince of Bel-Air”, базиран на неговия сценичен образ. Това отваря нови врати за него и Уил се амбицира още повече да покори и Холивуд. Сред най-известните му и успешни филми са “Шест степени на разделение”, “Лоши момчета” 1 и 2, “Мъже в черно” 1, 2 и 3, “Аз, роботът”, “Хитч”, “Преследване на щастието”, “Аз съм легенда”, “Аладин” и други.

През последните години кариерата му тръгва надолу, тъй като филмите, в които участва не са нещо особено. Друга причина от 2022 г. насам е шамарът, който удари на Крис Рок на церемонията на наградите “Оскар”. Заради тази проява на насилие Академията му забранява да присъства на церемонията 10 години. Повод за шамара става шега от страна на Крис към съпругата на Смит – Джейда Пинкет Смит.

Като стана дума за личния му живот, актьорът няма особено голям късмет в това направление. Преди да се събере с Джейда има друг брак с Шери Зампино, от която има и син. Връзката им продължава три години, след което Уил се събира с Джейда, като признава, че винаги е бил влюбен в нея. Двамата имат две деца – син и дъщеря, които също тръгват по техните стъпки. В продължение на години семейство Смит се смята за едно от “най-добрите” в шоубизнеса, докато не започват слуховете за проблеми в техния рай и афери.

Животът на Уил Смит прилича на скоростно влакче, което постоянно се устремява нагоре и се спуска стремглаво надолу, след което се обръща и отново тръгва по права линия. А по случай 55-я му рожден ден, сме ви подготвили 7 любопитни факта за един от най-известните актьори за нашето време:

1. Рекорд на “Гинес” за 12 часа:

През 2005 г. “Хитч” става хит в бокс офиса и постига рекорд за най-успешна романтична комедия по онова време. Разбира се, този рекорд по-късно е счупен от друга продукция, но Уил отбелязва друг рекорд в промотирането на филма – 3 червени килима в рамките на 12 часа. Тогава той пътува от Манчестър до Лондон и до Бирмингам.

2. Финансовите проблеми му отварят вратата към успеха:

В първите си години на слава като рапъра The Fresh Prince, Смит печели толкова много пари, че не се свени да ги харчи за всякакви луксозни придобивки от дрехи до коли. В един момент се оказва, че е фалирал, тъй като два поредни албума не се продават добре и не може да си плаща данъците. Тогава се появява възможността да участва в полу-биографичен ситком и получава ролята, въпреки че никога преди това не се е занимавал с актьорско майсторство. Отнема му приходи от три сезона, докато успее да плати всичките си дългове (като се има предвид, че преди това всички луксозни придобивки са му отнети от властите).

3. Бойкотира наградите “Грами” през 1989 г.:

През тази година DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince получават първата си награда “Грами” за песента “Parents Just Don’t Understand”, като се превръщат в първите победители в новородената категория за рап музика. Въпреки това точно тяхното награждаване не е заснето и показано по телевизията, което ги кара да бойкотират наградите “Грами”.

“С този бойкот целим да отворим очите им за рап музиката и догодина рап изпълнителите да получат дължимото им уважение”, казва Смит и действията им имат ефект.

4. Ревнува Джейда от Тупак:

Преди двамата актьори да се запознаят, Джейда е в близки отношения с друг, по-успешен рапър – Тупак. Макар и двамата никога да не са били повече от приятели, Уил ревнува от вниманието, което Тупак получава от нейна страна и дори изпитва задоволство, когато Джейда мести вниманието си повече към него. От днешна гледна точка Уил съжалява, че не се е възползвал от възможността да опознае и да се сприятели с Тупак.

“Аз бях това малко рапърче от Фили, а той беше… ами Тупак”, казва той в интервю за “The Breakfast Club”.

5. Сериозно обмисля да убие баща си:

Отношенията с баща му винаги са били сложни. Въпреки че става свидетел на това как той удря майка му в лицето, Уил все пак таи някакво уважение към него. Като дете се е обвинявал, че не можел да я защити и сериозно обмислял да се самоубие. През 2016 г. разбира, че баща му е болен от рак и започва да се грижи за него. Една нощ през главата му минава мисълта да го бутне по стълбите, така че да изглежда като инцидент и по този начин да отмъсти за майка си. В крайна сметка решава, че това не е решението да преодолее своята травма и не го прави.

6. 8 поредни филма с приходи над 100 хил. долара:

В периода 2002-2008 г., всеки филм с Уил Смит в главна роля е хит. По това време той се превръща в най-успешният и търсен актьор в Холивуд, а зрителите не могат да се наситят на неговите образи. Тази серия, обаче, е прекъсната от филма “Седем души”.

7. Пропуснати възможности:

Макар и да има филмография с множество успешни филми, има и златни възможности, които звездата отказва. Първата от тях е “Момчета от квартала” (1991 г.), който е можел да бъде дебюта му в киното. Отказва ролята, защото по това време иска да се фокусира върху музикалната си кариера.

Друга роля, която отказва е тази на Нео в “Матрицата”. Вместо това решава да участва в “Този див, див запад”, който се проваля в бокс офиса. Вместо него Киану Рийвс получава ролята и “Матрицата” се превръща в един от най-запомнящите се и успешни филми някога.

Уил Смит споделя, че с удоволствие би изиграл супер герой и иронично отказва да изиграе подобна. Става дума за тази на персонажа Железният човек в “Супермен” (2006 г.). Въпреки това успява да изиграе герой на DC години по-късно в “Отряд самоубийци” (2016 г.).

Той е сред хората, които показват, че стига да влагаш много труд и душа в това, което правиш, няма начин да не успееш в своето начинание. Напоследък репутацията му може и да не е сред най-добрите, но въпреки това той остава сред най-разпознаваемите и харесвани актьори в цял свят.