В ново проучване, публикувано в списание Personality and Individual Differences, екип от френски учени свързва консумацията на рафинираните въглехидрати с по-лоша когнитивна функция – дори когато се консумират от млади и здрави възрастни.

Въпреки че някои хора от диетичната индустрия може да ви посъветват да избягвате напълно въглехидратите, това е доста лоша идея. Вашето тяло се нуждае от въглехидрати за енергия. На практика те са храна за мозъка.

Но не всички въглехидрати са еднакви.

Сложните, нерафинирани въглехидрати като пълнозърнести храни са съществена част от добрата диета.Индустриализирани, рафинирани въглехидрати като белия хляб, ги лишава от хранителните им свойства. Захарта от своя страна, макар и да дава бърза енергия, нанася най-различни вреди по тялото.

Рафинираните въглехидрати карат тялото да жадува за повече. Превръщането на приема на подобни храни в навик може да доведе до инсулинови нарушения и други хронични заболявания, включително неврологични разстройства.

Любопитно, но обикновеният нарязан хляб в САЩ е изключително богат на рафинирани въглехидрати, защото съдържа 1,5 грама захар във всяка филийка.

Както учените отбелязват в своето изследване, въвеждането на рафинирани въглехидрати в човешката диета е съвсем скорошен феномен в хилядолетната история на човечеството. Те се появяват едва през 20-ти век, заедно с останалата част от културата на масовото производство – и мозъците ни, казват учените, може би страдат за това.

От втората половина на 20-ти век в западния свят се случи масова промяна на диетата, с драматично увеличаване на консумацията на рафинирани въглехидрати, което генерира множество вредни последици за здравето“, гласи резюмето на изследването.

Излагането от рано на рафинирани въглехидрати може да бъде особено токсично за когнитивните функции на всеки здрав и млад човек“, казват учените.

С други думи консумацията на рафинирани въглехидрати може да ви направи по-глупави.