Бил Гейтс разкри, че животът му е изпълнен с дълбоко съжаление относно изборите, които му се е наложило да прави. По думите му той винаги е пренебрегвал свободното време в преследването на повече пари. Освен това задължавал хората около себе си също да мислят единствено за работата.

Не сте мързеливец, ако се отпуснете малко“, каза замисленият Гейтс на завършилите горско стопанство и инженерство в университета в Северна Аризона (NAU).

Когато бях на вашата възраст, не вярвах в отпуските. Не вярвах в уикендите. Карах всички около мен да работят много дълго.

В ранните дни на Microsoft офисът ми гледаше към паркинга – и аз следях изкъсо кой си тръгва рано и остава до късно.”

Но с напредването на възрастта – и особено след като станах баща – осъзнах, че в живота има нещо повече от работа“, добави Гейтс. “Не чакайте толкова дълго, колкото аз, за да научите този урок. Отделете време, за да подхранвате връзките си, да празнувате успехите си и да се възстановявате от загубите си.

Починете си, когато имате нужда“, продължи милиардерът. “Отнасяйте се добре към хората около вас, когато и те имат нужда от това.

Бил Гейтс винаги е имал проблем с поддържането на връзка с близките си. В крайна сметка това доведе и до развода му след 27-годишен брак с Мелинда Гейтс.