Пиърс Броснан е ирландски актьор с богато портфолио и много почитатели зад гърба си още от появата си на малкия екран. Той е един от поредицата актьори, които влизат в ролята на агент 007 и неговото превъплъщение е сред най-обичаните и до днес. Харизматичен както в ролите си, така и извън тях, той пленява сърца и до днес.

Още от малък съдбата му очертава труден път. Баща му ги изоставя, когато е още бебе, а майка му е принудена да работи като сестра в друг град, за да се издържат. Отглеждат го баба му и дядо му, а след смъртта им тази задача поемат леля му и чичо му. Детството му е самотно, но в нито един момент не обвинява майка си за този живот.

Тя беше много смела. Взе трудното решение да работи като сестра в Англия, за да ни осигури по-добър живот. Прибираше се веднъж или два пъти в годината“, казва в интервю през 1997 г.

През 1964 г. се мести при майка си и новия ѝ съпруг. Уилям Кармайкъл се превръща в негова бащина фигура през годините и той е този, който запалва искрата на интерес към Джеймс Бонд, когато го води на кино да гледат “Голдфингър”. Учи в католическо училище в Пътни, което напуска, когато е на 16 г., за да стане художник.

Изкуството беше първата ми любов. Напуснах само с ръчно направена картонена папка с мои рисунки и картини – и с мечтата да стана художник.

Успява да си намери работа в малко студио, но и това не е достатъчно. Влиза в училище за изкуство и когато е на уъркшоп в “Ovalhouse” вижда гълтач на огън, който учи други хора как да го правят. Младият Пиърс се присъединява и усвоява занаята до толкова, че подписва договор за цирков артист. Постепенно открива нова страст: актьорското майсторство.

“Когато открих актьорското майсторство, или то мен, беше освобождаващо. Стъпвах в различен от моя живот и беше нещо, в което бях добър и се оценяваше. Това беше голямо удовлетворение в живота ми”

След като завършва Драматичният център в Лондон, играе в няколко театрални постановки, където талантът му проблясва от рано. Първата му телевизионна роля е във филма “Дългият Разпети Петък” (1980 г.), но истинският му пробив се случва през 1982 г. в сериала “Remington Steele”. Още по това време, когато снимките на сериала приключват, получава предложението да играе Джеймс Бонд, но тогава се налага да откаже, защото е обявен нов сезон на “Remington Steele”, в който е задължен да участва.

Година по-късно играе поддържаща роля във филма “Мисис Даутфайър” с Робин Уилямс. Броснан изпитва огромно уважение към своя колега и е много развълнуван да работи с него.

Той беше един от най-добрите актьори, комедианти и хуманитаристи. Оставяше сърцето и душата му да го водят и влагаше всяка частица от себе си“, споделя пред сп. “GQ” през 2022 г.

През 1994 г. Пиърс Броснан е обявен за следващия Джеймс Бонд и подписва договор за 3 филма с вратичка за четвърти. Първият филм е “Златното око”, който се превръща в четвъртия най-успешен филм за 1995 г. Критиците са впечатлени от Броснан, описвайки неговия Бонд като “по-чувствителен, по-уязвим и по-цял психологически”. Критикът Джеймс Берардинели определя образа му като “надграждане на своя предшественик”. Самият Пиърс споделя как е израснал с две превъплъщения на Джеймс Бонд – на Шон Конъри и Роджър Муур. Взема най-доброто и от двамата, добавяйки и частица от себе си, за да създаде хем свеж и нов образ, хем да е достатъчно подобен на предишните.

През 1996 г. създава своя филмова компания “Irish DreamTime” и работи както по свои филми, така и върху тези от поредицата за Джеймс Бонд. Първата му продукция е филмът “The Nephew” през 1998 г., а втората – “Аферата Томас Краун” е успешен сред критиците и в бокс офиса.

През 1997 г. и 1999 г. участва във филмите “Винаги ще има утре” и “Само един свят не стига”. Успява да се уговори с компанията да се снима и в други продукции и така всяка година участва в 2 или 3 филма, като един от успешните примери е “Върхът на Данте” (1997 г.). През 2002 г. излиза “Не умирай днес”, който отбелязва краят на неговата ера в обувките на агент 007, макар че почитатели и критици се надяват да се завърне за пети филм, докато Броснан не обявява публично оттеглянето си от ролята, която през 2005 г. е предоставена на Даниел Крейг. Неведнъж е бил разпитван какво мисли за новия Бонд, имайки предвид, че в началото много хора са против избора на Крейг. Пиърс говори единствено хубави неща за него, включително и че неговият Бонд е невероятен и също ще остави трайна следа като своите предшественици.

През 2003 г. получава Орден на Британската империя за “изключителен принос към британската филмова индустрия”.

Първият му филм след периода “Бонд” е “Закони на привличането” (2004 г.). Това е първата му стъпка на отдалечаване от образа на Джеймс Бонд, тъй като не му се иска да засяда в един и същи тип роли.

През 2005 г. участва в “Матадорът”. За тази своя роля получава номинация за награда “Златен Глобус” в категория “Най-добър актьор в мюзикъл или комедия”. Две години по-късно играе и във филма “Серафим Фолс”.

През 2008 г. изиграва една от най-разпознаваемите си роли след Джеймс Бонд, а именно тази на Сам Кармайкъл в екранната адаптация на мюзикъла “Mamma mia!”. В продължение на 6 седмици всяка сутрин пее караоке на себе си, за да се упражнява, като казва през смях, че е звучал ужасно, което по-късно се потвърждава и от критиците. Въпреки това чарът все така струи от него и с Мерил Стрийп имат добра комедийно-романтична динамика. Освен това според Броснан изобщо не е случайно, че е избран за ролята на Сам. Доведеният му баща умира малко преди да му се обадят, че е получил ролята, а фамилното му име Кармайкъл. Щастлива случайност или съдба?

Други от разпознаваемите заглавия в неговата филмография са: “Писател в сянка” (2010 г. от режисьора Роман Полански), “Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии” (2010 г.), “Краят на света” (2013 г.), “Мисия: Ноември” (2014 г.), “Черния Адам” (2022 г.) и др.

Въпреки успешната си актьорска кариера Пиърс не губи любовта си към рисуването. Преоткрива го, когато първата му съпруга – актрисата Касандра Харис, се разболява от рак на яйчниците. Изобразителното изкуство се превръща в негов отдушник, начин да успокои мислите си. Парите от продадените картини дарява за благотворителност. Също така е посланик на “UNICEF Ирландия” от 2001 г.

Бракът му с Касандра Харис е щастлив. Двамата имат син – Шон Броснан, който по-късно тръгва по стъпките на баща си, а Пиърс приема двете деца на Харис, Шарлот и Крис, като свои. Касандра Харис почива през 1991 г. от болестта си, а дъщеря ѝ Шарлот си отива от този свят през 2013 г. по същата причина.

През 1994 г. се запознава с журналистката Кийли Смит, с която е щастливо женен вече над 20 години. Имат два сина – Дилън и Парис и живеят в Малибу, Хавай. Според звездата няма нищо по-хубаво от хавайския бряг.

Пиърс Броснан отбеляза началото на седмото си десетилетие с най-близките си хора. По снимките, направени от папараци личи, че дори след толкова години усмивката му е все същата – чаровна и заразителна. Днес той рисува, играе в различни продукции и се наслаждава на това да бъде съпруг, баща и дядо. Въпреки трудностите в живота му, той избира да гледа от светлата страна на нещата и да се радва на всеки един момент живот, който му се полага.

“Чувствам се добре. Изпитвам дълбока благодарност. Усещам чудото на живота. Правя това, което обичам и все още опознавам себе си“, споделя пред сайта “Shondaland”.