76-то издание на филмовия фестивал в Кан беше официално открито вчера. В първия ден от престижния кино форум беше представена лентата „Жан дьо Бари” с участието на Джони Деп, за когото това е официално завръщане в киното след съдебните битки с бившата му съпруга Амбър Хърд.

В историческата лента Деп се превъплъщава в образа на Луи Петнадесети – първата му роля от три години насам. В актьорския състав влизат още Бенджамин Лавърн, Мелвил Поупауд, Пиер Ричард, Паскал Грегори и Индиа Еър.

Специален гост на премиерата беше и френската икона Катрин Деньов, която тази година е на официалния постер на фестивала.

Майкъл Дъглас пък беше удостоен с почетна “Златна палма” за цялостно творчество. 79-годишният актьор беше придружен от съпругата си Катрин Зита Джоунс и дъщеря им Карис.

„Това означава толкова много за мен, защото има стотици филмови фестивали по целия свят, но Кан е само един. И ето става на 76 години, та аз самият съм по-стар от фестивала.
Искам да благодаря на всички кинотворци, с които съм работил през годините, на всички филмови екипи, на стотиците хора, с които свършихме страхотна работа. За мен беше истинска радост да създаваме кино заедно. Освен това бих искал да поздравя моята съпруга и да благодаря на нея и дъщеря ми Карис, които са с нас тази вечер, благодаря ви за вашата любов и подкрепа”, заяви Дъглас.