След храненето и повиването, успокояването на нервното бебе може да ви отнеме по-голямата част от деня (и по-голямата част от нощта). Плачът и бебетата вървят ръка за ръка, разбира се, тъй като вдигането на шум е единственото умение за общуване, което вашето новородено владее. И все пак плачът на бебето може бързо да ви потисне, особено когато не можете да разберете защо то е толкова разстроено.

И макар че плачът е нормален за новородените, като майка или татко, които за първи път се занимават с това, не винаги е ясно какво всъщност означава “нормално”. Първата стъпка към това да се научите как да успокоявате плачещо бебе е да подходите към задачата възможно най-спокойно, тъй като разстройването само засилва стреса и за двама ви.

За да помогнете на мъничето си да се успокои, ето някои от най-често срещаните причини за бебешки плач и как да успокоите бебето, за да можете и двамата най-накрая да се отпуснете.

Защо бебето ми плаче?

Това е вечният въпрос, който родителите си задават от самото начало: Защо плаче? За да ви помогнем да определите защо бебето ви плаче, вижте какво може да стои зад това:

Глад. Новородените се кърмят или приемат шише на всеки няколко часа или от осем до 12 пъти в рамките на 24 часа. Ако бебето ви плаче, има голяма вероятност то да е готово да се храни отново. Търсете признаци на глад като мляскане на устни, поднасяне на ръце към устата и ококорване, за да нахраните бебето, преди да започнат сълзите.

Газове. Поглъщането на много течност може да задържи въздух в корема на бебето, което го прави некомфортно и нервно. Решението: След всяко хранене оригвайте бебето с нежни потупвания по гърба, за да се освободите от газовете.

Мокър или мръсен памперс. Никой не иска да седи в мокри или изцапани гащи! Бебетата създават до шест или повече мокри пелени на ден, така че ги проверявайте често.

Умора. От първия ден до третия месец новородените спят около 14 до 17 часа в рамките на цялото денонощие на прекъсвания от два до четири часа.

Колики. Прекомерният плач може да е колики – попитайте педиатъра на детето си, ако смятате, че плачът му може да е прекомерен.

Скука. Да, на бебетата им омръзва да седят и да гледат едно и също. За да потушите скуката, поставете го в предната кошара, люлейте го в люлка или люлеещ се стол, застанете до прозореца, излезте на разходка или просто се разходете от стая в стая.

Претоварено. Оттеглете се с бебето си, за да се гушкате тихо, далеч от хора и шум. Смученето на биберон също успокоява или можете да опитате да го завиете с леко одеяло, за да се чувства в безопасност и уютно.

Горещо – или студено. Твърде малко или твърде много дрехи могат да го накарат да се чувства неудобно и да се разплаче. Проверете облеклото, за да видите дали трябва да добавите или да махнете част от него.

Болни. И накрая, плачът понякога е признак, че бебето ви не е добре, затова се консултирайте с педиатъра му. Ако подозирате, че може да има треска, проверете ректалната температура.

Как мога да определя дали плачът на бебето ми е нормален?

Плачът е напълно нормален за бебето. Всъщност можете да очаквате да чувате по два или три часа плач на ден през първите шест седмици от живота на бебето си. След като разберете, че плачът е просто част от живота на бебето, следващата стъпка е да разберете дали плачът, който чувате, не е обичаен сигнал (глад, умора, мръсен памперс), а това изисква известна практика.

Ако детето ви плаче прекомерно, обсъдете това с вашия педиатър. Може да се наложи да бъде прегледано, за да се уверите, че няма медицинска причина. Ако педиатърът има съмнения за колики, той може да ви препоръча какво можете да направите, за да помогнете.

Плач, който звучи слабо или прилича на тихо хленчене, може да означава, че бебето ви е болно и не може да събере сили да плаче силно. Обадете се на педиатъра, за да можете да опишете симптомите на бебето и да научите как най-добре да лекувате евентуалното му заболяване.

Колики срещу “нормален плач”

Правилото на трите е добър начин да определите дали бебето ви може да страда от колики. Бебета, които плачат повече от три часа на ден в продължение на повече от три дни в седмицата в продължение на три седмици, може да имат колики, които засягат едно от всеки пет бебета. Попитайте педиатъра на детето си, ако не сте сигурни дали плачът му се счита за прекомерен.

Друг признак за колики е плачът, който прилича повече на крясък и който обикновено се появява в късния следобед или вечер в продължение на часове.

Въпреки че няма твърдо определение за “нормален плач”, той обикновено е от типа сълзи, които разбирате и можете бързо да потиснете. Например ритмичен, нискочестотен плач заедно със звуци от смучене или пощипване на устните може да означава глад, докато хленчещ, непрекъснат плач, който става все по-силен, може да означава, че бебето ви е уморено или му е неудобно.

Как да успокоите разтревоженото бебе

След като сте изключили очевидните причини за плача на бебето (празно коремче, мокра пелена) и педиатърът ви не смята, че то е болно, опитайте тези изпитани техники, за да го успокоите и да се почувствате по-добре и двамата.

Допълнителна пелена. Плътното увиване в одеяло поддържа усещането за сигурност на вашето мъниче. Експертите смятат, че пелените успокояват бебетата, защото създават усещане за уют, подобно на утробата на майката. Много родители смятат, че пелените помагат на бебетата да се успокоят по-бързо и да спят по-дълго.

Насърчаване на сученето. Бебетата често се успокояват с нехранително сучене, което не пълни коремчето им, но успокоява нервите им. Ако бебето ви плаче, помогнете му да намери палеца, юмрука или пръста си или просто предложете един от собствените си пръсти. Биберонът също върши работа, но помислете дали да не изчакате кърменето да се утвърди, преди да го въведете.

Опитайте с кенгуру или слинг. Носенето на бебето и разходките са чудесен начин да го успокоите. Бебетата се наслаждават на усещането за близост и на ритъма на вашите стъпки. Този метод е и удобен, тъй като ръцете ви остават свободни. През първите три месеца, когато бебето се нуждае от допълнителна опора за главата, го носете с лице към тялото си. Можете да използвате и слинг, който е особено полезен за кърмене по време на път и може да се превърне в странична или гръбначна стойка, когато бебето порасне.

Люлеене, люлеене или плъзгане. Дръжте бебето, докато седите в люлеещ се стол или люлка, или го поставете в моторна бебешка люлка или вибрираща седалка. Не забравяйте да спазвате инструкциите за безопасност на производителя относно ограниченията за възраст и тегло за тези устройства.

Включете белия шум. Някои бебета се успокояват от ритмични свистящи звуци, които може да им напомнят за утробата. Можете да опитате с прахосмукачка, сешоар или вентилатор. Можете също така да инвестирате в машина за бял шум или да опитате да разтърсите бебето със звуци “Шшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш”.

Изпейте песен. Бебето ви няма представа дали пеете не на място, или с перфектна височина на гласа. Това, което знае, е, че го обсипвате с песни – и любов. Следващият път, когато е раздразнително, изпейте приспивна песен или каквато мелодия ви харесва.

Изкъпете го. Ако бебето ви е склонно да се успокоява по време на къпане, напълнете ваната с топла вода и я превърнете в редовна част от рутинната процедура за успокояване.

Направете масаж. Масажирането на бебето може да бъде релаксиращ ритуал и за двама ви, а и е чудесен начин да успокоите плача на малкото си дете. Можете да експериментирате с лосион или специални масла за масаж на бебета, въпреки че нито едно от двете не е задължително. Използвайте нежни докосвания, които са твърди, но не са гъделичкащи.

Опитайте “носенето при колики”. Понякога, когато бебето ви плаче неутешимо, то се нуждае от натиск върху коремчето си – или така нареченото “носене при колики” – за да се облекчат газовете и коликите: Сложете бебето по корем върху предмишницата си, като притиснете главата му в ръката си, а с другата ръка го стабилизирайте и разтрийте гърба му. Или го сложете по гръб и внимателно “изпомпвайте с велосипед” коленете му до коремчето му в продължение на 10 секунди, след което го отпуснете и повторете.

Излезте навън. Движението може да е всичко, от което се нуждае, за да се успокои, а освен това смяната на обстановката може да направи чудеса както за раздразнителните бебета, така и за техните изтормозени родители. Светлината, въздухът и температурата, както и новите гледки, звуци и миризми ще подобрят настроението на всички.

Бъдете забавни. Дори и малките бебета могат да се отегчат, а ако се отегчат, това може да ги накара да станат раздразнителни. За да забавлявате малкото си дете, опитайте се да разказвате действията си с глупави звуци и анимирани изражения. Можете също така да играете с него на пода и да показвате как играчките му дрънкат и се въртят, да четете книжка с рими или да пуснете някоя мелодия и да танцувате.

Какво да правите, ако се чувствате подтиснати от плача на бебето си

Никой не може да понесе безкрайните сълзи, особено ако спите твърде поради хранене посред нощ. Чувството на неудовлетвореност от плача е нормално, затова облекчете товара, като оставите за малко бебето на партньора, баба, приятелката или детегледачката и след това отделете време за себе си.

И колкото и да сте разстроени, никога, ама никога не разтърсвайте бебето си. Силното разклащане, като това, което се прави в резултат на разочарование, може да доведе до травма на главата, известна като синдром на разклатеното бебе, дори и да е за кратко. Силното разклащане при деца на всякаква възраст може да доведе до тежки мозъчни увреждания или смърт, но бебетата и малките деца са особено податливи.

Ако някога усетите, че сте в критична точка, поставете бебето в креватчето му (там то е в пълна безопасност) и си починете тихо в друга стая, докато се успокоите. Други стратегии, които могат да помогнат включват поемане на дъх и броене до 10, обаждане на приятел за емоционална подкрепа или слушане на успокояваща музика.

Кога да се обадите на лекаря за плача на бебето си

Ако сте изпробвали всички възможни трикове и не можете да разберете каква е причината за всички сълзи, обаждането до педиатъра на бебето ви е напълно нормално. Понякога е полезно да чуете от професионалист, че правите всички правилни неща и просто трябва да издържите още малко.