Уникалната сила на кафеените зърна дава възможност на всеки да открие произхода на кафето, като го отпраща на сетивно пътешествие, далеч надхвърлящо непосредствения вкус. Това означава избиране на всеки детайл с най-голямо внимание, предвкусване на аромата – от смилането до уникалния ритуал на приготвяне, който идеално подхожда на всеки любител на кафето.

Кафето, приготвено от зърна, предлага незабравимо изживяване от удоволствие, достойно за професионален бариста: смилането на зърната дава възможността да се насладите на напитката в най-свежата й и непокътната форма. Възползвайки се от своето столетно майсторство, експертите на Lavazza са подготвили няколко съвета, за да станете истински експерт по кафето – за сетивно изживяване, което превръща кафето в истински ритуал.

Свежест и аромат

Кафето е деликатен продукт. Когато влезе в контакт с атмосферата, характеристиките му могат да бъдат засегнати.

Като по-устойчиви на външни влияния, кафеените зърна дават превъзходен резултат по отношение на аромат и свежест. Смилането на зърната непосредствено преди направата на кафето позволява да се извлекат всички съединения, които им придават прекрасен вкус и отчетлив аромат, за обгръщащо изживяване, което печели всички сетива още преди първата глътка; това ще е една от най-свежите чаши кафе, които някога ще опитате.

Смилане

За да се постигне отличен резултат в чашата, смилането трябва да се избере според предпочитаната система за екстракция. Смилането варира в зависимост от силата на налягането, което се прилага при всеки метод:

·        Много финото смилане е идеално за приготвяне на турско кафе – Екстракцията не включва филтриране

·        Финото смилане е идеално за приготвяне на еспресо –  Екстракция при около 9 бара налягане, което трябва да се регулира накрая, за да се получи перфектна екстракция в чашата за около 25-30 секунди

·        Средно/фино смилане е идеално за приготвяне на мока – Екстракция при около 1 бар налягане

·        Средно/едро смилане е идеално за приготвяне на филтърно кафе – Екстракция при налягане на околната среда

Съхранение

След като опаковката е отворена, експертите на Lavazza препоръчват кафето да се съхранява в херметически затворен съд и на хладно и сухо място, далеч от източници на светлина и топлина. Тези предпазни мерки ще помогнат да се запази свежестта на кафеените зърна по-дълго.

Кафе ритуал

Някои хора може да предпочитат удобството на смляното кафе за по-бързо и лесно приготвяне на кафе у дома. Но смилането на кафеените зърна придава на кафето съвсем различен вкус – то не само води до по-свеж и по-богат вкус, но и самият жест естествено влива положителни емоции в сутринта Ви. Превръща ежедневния навик за кафе в ритуал, който зарежда останалата част от деня не само с кофеин, но и с концентрация и щастие.