Напоследък все повече експерти говорят, че ежедневният душ може да причини сериозни заболявания – от загуба на имунитет до псориазис. Химикът и създател на продукти за грижа за тялото Брус Грийн твърди, че честото миене със сапун или душ гел премахва киселинната мантия, необходима за здравето на епидермиса. Сместа от себум и пот всъщност предпазва тялото ни от различни вредни микроорганизми. Но честият душ може да доведе до нейното “отмиване” и развитие на различни заболявания като псориазис и екзема, съобщи “Труд бг”.

В допълнение, прекомерната любов към миенето може да наруши микробиома на кожата – съвкупността от всички микроорганизми, необходими за комфортно съществуване. Грийн обяснява, че микробиомът играе жизненоважна роля в защитата на имунната система и като го промиете, рискувате да си навредите. Освен това започвате да се потите много по-бързо.

Всичко това не означава напълно да се откажете от душа или ваната. Ученият препоръчва вземането на душ веднъж на всеки два или три дни. Разбира се, спортистите могат да го правят по-често. Трябва да се има предвид, че кожата се изсушава по-бързо от гореща вода. Ето защо е по-добре да се взема хладък душ. Същото важи и за различните душ гелове – повечето от тях съдържат вещества, които изсушават и нарушават защитната бариера на кожата. Такива средства трябва да се използват само в областта на подмишниците, слабините, задните части и гънките зад ушите. Именно там са концентрирани по-голямата част от потните жлези.