Киселото зеле е много по -ценно и здравословно от прясното бяло зеле, казва диетологът Андрей Золотарев. 

Зелето е богато на витамини, включително витамин С, който, когато то ферментира, става по-активен. Преди дълги пътувания моряците са вземали на борда бъчви с кисело зеле, за да избегнат скорбута. Но този продукт има и други ценни качества, отбеляза Золотарев. 

„Най-важното и уникално свойство на този продукт е, че той може почти напълно да реши проблема с намаляването на полезните бактерии в червата. То съдържа доста голямо количество диетични фибри, които са добра храна за вашата микрофлора, и имунитетът до голяма степен зависи именно от работата на червата”, обясни диетологът.

Лекарят посъветва да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Според него това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност. 

Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти – измиването ще помогне за намаляване на количеството им , а за подобряване на вкусовите му качества. Ако към зелето добавите и туршия от моркови ефектът ще бъде още по-добър.