Чаените листа идват от растението Camellia sinensis. От тях може да се получи зелен, черен, бял или оолонг чай – това зависи как са обработени.

Зеленият чай се прави от пресни чаени листа, които се изсушават и излагат на слънце. Така се предотвратява окисляването и ферментацията, което води до отличителния вкус на зеления чай.

Ползи от зеления чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти. Повечето от антиоксидантите в зеления чай идват от съединения, известни като флавоноли, особено вид, известен като катехини. Най-изобилният и мощен катехин в зеления чай е епигалокатехин галат, който е свързан с намален риск от сърдечни заболявания и някои видове рак. 

Зелен чай за здрава коса

Благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти, зеленият чай и неговите екстракти се използват и за други цели. Той е чудесен при предотвратяване на косопад и подобряване на здравето на косата. Косопадър се среща често както при мъже, така и при жени.

Причините за това са различни и могат да бъдат неправилна диета, стрес, автоимунни заболявания и хормонални промени. 50% от мъжете и 25% от жените на възраст над 50 години ще изпитат до някаква степен косопад, свързан с хормоните. Два хормона, тестостерон и дихидротестостерон, могат да намалят фазата на растеж на косата и да увеличат косопада. В проучване мишки, които са получили локално лечение с богат на EGCG зелен чай, са имали значително по-малко косопад от тези, които не са получили лечение. Намалява се загубата на коса, която е предизвикана от тестостерон, и се забавя телогенната фаза, което води до падане на косата.

Друго проучване с участието на 15 чивека изследователите открили, че консумацията на добавки, които съдържат екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, повишава притока на кръв към кожата и доставянето на кислород. Растежът на косата до голяма степен е свързан с доставката на кислород и хранителни вещества към кожата. Пиенето на зелен чай може да увеличи снабдяването на скалпа с тези хранителни вещества и да подобри растежа на косата ви. 

Начини да използвате зелен чай за косата си

Много продукти за коса включват зеления чай, като основна съставка. Може да използвате шампоан, съдържащ екстракт от зелен чай. Нанесете по-голямата част от шампоана върху корените и да масажирате добре скалпа. Може да използвате балсам със зелен чай или маска за коса върху върховете на косата. Следвайте инструкциите и оставете да подейства.

Домашна маска за коса включва 1-2 пакетчета зелен чай добавени към вряща вода. Оставете ги да се накиснат за 5 минути. След като изстине, нанесете течността върху косата си в края на рутината за измиване на косата. Пийте 1-2 чаши (240-480 ml) зелен чай на ден, за да осигурите на тялото си добър източник на антиоксиданти.