Американското списание “Тайм” класира 100-те най-влиятелни личности в света за 2022 г. Сред тях са президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.

“Влиянието може да е за добро, но и за лошо. Това противопоставяне никога не е било по-видимо, както е сега”, написа изпълнителният директор и главен редактор на изданието Едуард Фелсентал.

Той определя двамата лидери като “полюсите” на списъка и на този момент от историята.

За Фелсентал Путин е “руският диктатор, който стои зад бруталната война”, а Зеленски е човекът, който се превръща в “герой в това разделно време”, повеждайки народа си.

Изданието публикува и думите на американския президент Джо Байдън към украинския му колега, за когото казва, че Украйна има лидер в негово лице и нациите на свободния свят са по-обединени, по-решителни и по-целенасочени в подкрепата си към Украйна.

В същото време лидерът на руската опозиция Алексей Навални критикува света, че е допуснал нахлуването на Русия в Украйна, като са сключвани изгодни договори за петрол и газ със страната, докато влиянието на Путин е нараствало.

“Диктатурата винаги води до война”, пише Навални.

Списъкът на “Тайм” включва още президентите на САЩ и Китай – Джо Байдън и Си Дзинпин, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Най-влиятелните личности на “Тайм” са разделени в различни категории. В категорията “Титани” са откроени главният изпълнителен директор на “Епъл” Тим Кук, както и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

В категория “Иноватори” пък попадат личности като американската актриса Зендая, а в списъка с “Икони” – Мери Джей Блайдж, Адел, Киану Рийвс и Рафаел Надал.