Режисьорът Джоел Коен преплита в едно киното и театъра в новата адаптация на шекспировата пиеса – “Макбет”. Той представи своята черно бяла филмова версия на 400-годишната история, а в главните роли се превъплъщават носителите на “Оскар” Дензъл Уошингтън и Франсис Макдормънд.

Уошингтън влиза в образа на един от най-известните герои на Уилям Шекспир във филма “Трагедията на Макбет”. Той се превъплъщава в ролята на шотландския пълководец, който, подтикнат от жена си, извършва убийство, за да се добере до трона.

От Питър О’Тул и Иън Маккелън до Джеймс Макавой и Майкъл Фасбендър – списъкът с актьори, изиграли главната роля в Макбет е наистина дълъг.О казва се обаче, че Уошингтън не познавал добре героя си и никога преди не е гледал пиесата на сцена.

“Така се случи, че по волята на съдбата не бях гледал пиесата в театър. Не че съм я избягвал. Просто не я бях гледал. Имах късмет, че Джоел, Фран, и аз се събрахме и започнахме да четем сцените заедно. Трябваше да вникнем в материала, да задаваме въпроси, да видим как ще тръгне съвместната ни работа”, заяви Уошингтън.

По думите му е нямало как да не е под напрежение имайки предвид всички предишни адаптации. “Можете ли да си го представите? Все едно някой ти казва: “Виж, това е страхотна пиеса на 400 години, гледай да не я оплескваш. Не че усещах такъв натиск …Пиесата ще продължи да е добра, независимо дали аз съм объркал нещо или не”, смята той.

В образа на Лейди Макбет в напомнящия за сценична постановка филм влиза актрисата Франсис Макдорманд.

Любопитно е, че това е първият филм на един от братята Коен, в който другият не е замесен. Джоел е и сценарист, и режисьор, а Итън за момента се е отдал на театъра.