Британският актьор Джъд Лоу заяви, че е бил предупреден за предстояща световна пандемия като сегашната с Covid-19. Това се е случило още през 2011 г. по време на снимките на филма “Заразяване” (“Contagion”).

В интервю за GQ Лоу разказа, че режисьорът Стивън Содърбърг се е консултирал с множество експерти по епидемиите за своя филм. Още тогава учените били категорични, че описаните в “Заразяване” събития могат да се повторят в действителност. “Въпросът беше кога, а не дали”, припомни си Джъд Лоу.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1332272636441792513&lang=en&origin=https%3A%2F%2Flife.dir.bg%2Fzvezdi%2Fdzhad-lou-dokato-snimahme-zarazyavane-predi-9-g-eksperti-ni-preduprediha-za-predstoyashta-pandemiya&siteScreenName=dirbg&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Jude Law says ‘Contagion’ science advisers told him a real pandemic was inevitable. https://t.co/JYAtF4KKSF— Yahoo Movies UK (@YahooMoviesUK) November 27, 2020

“Заразяване” излезе през 2011 г. От старта на коноравирус пандемията търсенето му за гледане отлайн скочи рязко.

Ето и пророческия сюжет на филма, заснет преди 9 години: “Нулев пациент” се заразява в Хонконг. Вирусът се е предал от прилеп на човек чрез прасета. Туристи и бизнесмени, които пътуват, веднага го пренасят по целия свят, който е обхванат от паника. Границите са затворени, стоките в магазините са изкупени. Симптомите са еднакви с тези на Covid-19 – температура и кашлица, а вирусът се предава чрез допир и по въздушно-капков път.

В лентата на Содърбърг са показани сцени, познати на всички ни от последните месеци – паническо пазаруване, зареждане с тоалетна хартия, препълнени болници, фалшиви новини.

В “Заразяване” в крайна сметка умират 26 млн. души, а финалът остава отворен.